Home    Pootgoed & zaaizaad
23/03/2016 Pootgoed en zaaizaad

 

Nederland staat wereldwijd bekend als de bron van de beste rassen voor land- en tuinbouw. Dat was onze ervaring al in de tijd dat we bij HZPC werkten. Of het nu gaat over melkvee, pootgoed, kippen, bloembollen of groentenzaden, ook de meeste Afrikanen weten dat je die uit Holland moet hebben. Kiemkrachtig uitgangsmateriaalvan een perfect ras is de sleutel voor een goede opbrengst.


Voldoende en gevarieerd voedsel

Ethiopië is een land waarin akker- en tuinbouw de belangrijkste economische sector is. Met een snelgroeiende bevolking (nu al meer dan 90 miljoen mensen) wordt goede landbouwgrond al schaarser. Natuurlijk zijn er eindeloze vlakten die nog nooit ontgonnen zijn, maar in de dichtbevolkte hooglanden is landbouwgrond schaars. Om toch voldoende voedsel te produceren moet je gebruik maken van hoogproductieve rassen. En van die rassen moet je dan gezond en kiemkrachtig zaad gebruiken. De productiviteit van de voedselgewassen in Ethiopië ligt op 10-50% van de potentie. Bijvoorbeeld, de gemiddelde opbrengst van een hectare aardappel is nu 8 ton. Met gezond pootgoed kunnen wij zonder veel extra moeite 60 ton per hectare rooien.

 

Als die kleine stukken landbouwgrond nu 2-5 maal zoveel opleveren, stijgt in de eerste plaats de beschikbaarheid van voedsel, maar daarnaast krijgt de boer ook de kans om te diversifieren. In plaats van 1 hectare teff kan hij nu 4 kwarthectares met teff, ui, boon en aardappel telen. Hetzelfde perceel geeft daarmee veel meer en veel gevarieerder voedsel.

 

Aardappel

Solagrow is in 2007 begonnen met de introductie van pootgoed van aardappel. Voor aardappel heeft Solagrow de exclusieve vertegenwoordiging van de kwaliteitsrassen van HZPC Holland BV. Na ruim twee jaar veldproeven te hebben uitgevoerd zijn drie HZPC-rassen toegelaten op de Ethiopische Nationale Rassenlijst. Het zijn de rassen Caesar, Mondial en Red Scarlett.

 

Groenten

Al spoedig bleek dat met alleen aardappel je de Ethiopische boeren niet genoeg kunt helpen. Elk gewas moet in een vruchtwisseling geteeld worden, om de bodem niet uit te putten en ziekten te onderdrukken. Maar de beschikbaarheid van goed zaaizaad van andere gewassen is in Ethiopië ook uiterst beperkt. Daarom zijn we in 2009 begonnen met de beproeving en import van groentenrassen.

Solagrow en Cropgrow vertegenwoordigen hiervoor twee grote Nederlandse zaaizaadbedrijven, die elk een eigen veredelingstak hebben voor de ontwikkeling van verbeterde rassen.

Door de vertegenwoordiging van Bejo Zaden BV (Warmenhuizen) komen geschikte rassen beschikbaar van tal van gewassen, waarvan ui, tomaat, kool, wortel en rode biet de belangrijkste zijn. Via Pop Vriend Zaden BV (Andijk) hebben we de beschikking over hoogwaardige rassen van boon, erwt, peul en suikermais.

 

In de zomer van 2011 zijn 6 Bejo-rassen goedgekeurd door de Ethiopische Rassenlijstcommissie. Het zijn de rassen Red Passion (ui), Topspin (tomaat), Rotonda (witte kool), Thomas (witte kool), Lucky (broccoli) en Samson (wortel). In 2013 zijn daar de volgende rassen aan toegevoegd: Biltstar (vlas/lijnzaad), Flamenco (bloemkool), Optiko (Chinese kool), Boro (rode biet), Garnet en Zirkon (snow pea), Norbu en Quartz (snap pea), Adante, Boston, Lomami en Volta (bush beans) en Noa (suikermais).

 

Door deze samenwerking kan Solagrow de Ethiopische boeren voorzien van de beste (hybride)rassen van de belangrijkste groentengewassen. In nauwe samenwerking met de veredelaars van deze bedrijven zijn we continu op zoek naar die rassen, die het hier op de Ethiopische hooglanden vanwege hun groeikracht en ziektenresistentie goed doen.

 

Hybride rassen

Om in een goede samenwerking met de Ethiopische boeren deze hoogwaardige rassen te introduceren, verkopen wij ook zaad van de lokale rassen of van zogenaamde open pollinators. Vergeleken met hybride-rassen ligt de opbrengst meestal stukken lager, maar  voor het aankopen van hybridezaad moet een boer meer investeren. Daarom zijn het momenteel alleen de grotere boeren en de exporteurs die hybridezaad kopen. De kleine boer vermijdt investeringsrisico’s en koopt daarom meestal lokaal zaad, met als gevolg dat zijn opbrengst ook maar de helft of tweederde is vergeleken met hybriden. Voor ons is het de uitdaging om aan de boeren te laten zien dat een relatief kleine meerprijs van zaad een grote opbrengstverhoging van het gewas met zich meebrengt.

Een praktijkvoorbeeld: Voor lokale uienrassen heb je per hectare 5 kilo Ethiopisch zaad nodig, ter waarde van 2.000 birr. Voor geïmporteerd hybridezaad van ui heb je 3 kilo per hectare nodig, omdat de kiemkracht veel hoger is. De totaalprijs daarvan is 6.000 birr. Dus 4.000 birr meer investeren voor de hybride. De verwachte opbrengst bij normale omstandigheden is voor het lokale ras 30 ton en voor het hybride-ras 40 ton. Met een kiloprijs van 3 birr krijgt de boer dan 30.000 birr meer inkomsten van de hybride dan van het lokale ras. Dan is de rekensom snel gemaakt. Zeker wanneer de boer zich realiseert dat de teeltrisico’s van de sterke hybriderassen ook stukken lager liggen, zodat zijn extra investering van 4.000 birr niet een onzekere stap is geweest.

 
aardappel nr.2


Voor aardappel produceren wij ook beperkte schaal pootgoed van de Ethiopische rassen Jalene, Gudene en Belete. Vanwege de vernietiging van vrijwel al ons basispootgoed in december 2015 ligt de nadruk de komende twee jaar op de snelle vermeerdering in weefselkweek en de teelt van miniknollen.
NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact